Ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij mikserem na sztywną pianę (tak jak do biszkoptu).
2.Przesianą przez sito mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenie stopniowo dodawaj do ubitych jajek wraz z 1/2 szklanką oleju. Wszystko razem dokładnie wymieszaj mikserem.
3.Blachę do pieczenia ciast o wymiarach 30x25 lub tortownicę natrzyj tłuszczem, wyłóż folią aluminiową lub pergaminem.
Na tak przygotowaną blaszkę wyłóż ciasto i układaj na nim pokrojone w ósemki jabłka, lub inne owoce np. wiśnie, śliwki. Owoce należy ręką lekko wcisnąć w ciasto.
4.Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 do 35 minut, w temperaturze około 150 stopni C.
5.Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
6.Ciasto możesz polukrować lukrem, ale wtedy będzie słodsze.
Sposób wykonania lukru:
Do 0,5 szklanki cukru pudru dodaj kilka kropel olejku np. migdałowego i około 1,5 łyżki przegotowanej, gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, a w razie gdy lukier będzie zbyt rzadki, dodaj trochę więcej cukru pudru, natomiast gdy będzie za gęsty, to dodaj odrobinę więcej wody.
Komentarze