Biszkopt orzechowy:
4 jajka
15 dag mielonych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku to pieczenia
(To są składniki na jeden placek a należy upiec takie dwa).
Ciasto z orzeszkami solonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając) po czym żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
2.Biszkopt biały: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy mąki połączone z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiać żeby nie było grudek). Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
3.Szklankę mleka gotujemy z cukrami. W tym czasie pozostałe mleko, mąki i żółtka dokładnie ze sobą łączymy (najlepiej mikserem). Wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy. Gdy budyń będzie zimny ucieramy z masłem (masło powinno mieć temp. pokojową).
4.Margarynę rozpuszczamy, gdy się zagotuje dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Energicznie mieszamy. Przestygniętą masą polewamy placek.
5.Przełożenie: Placek orzechowy – ½ masy krówkowej – ½ orzeszków solonych – ½ kremu – biszkopt biały – masa krówkowa – orzeszki – krem – biszkopt orzechowy - polewa
Komentarze