Ciasto z orzeszkami solonymi

4.49 (185 ocen)

Słone orzeszki i słodka krówka to doskonały duet

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    15 dag mielonych orzechów włoskich
    3 łyżki bułki tartej
    15 dag cukru
    1 łyżeczka proszku to pieczenia
    (To są składniki na jeden placek a należy upiec takie dwa).

    Biszkopt jasny:
    4 jajka
    5 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szkl. mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    1,5 kostki masła (lub pół na pół z margaryną)

    Dodatkowo:
    puszka masy krówkowej
    20 dag orzeszków solonych

    Polewa:
    1/3 margaryny
    tabliczka mlecznej czekolady



Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z orzeszkami solonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając) po czym żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Biszkopt biały: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy mąki połączone z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiać żeby nie było grudek). Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Szklankę mleka gotujemy z cukrami. W tym czasie pozostałe mleko, mąki i żółtka dokładnie ze sobą łączymy (najlepiej mikserem). Wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy. Gdy budyń będzie zimny ucieramy z masłem (masło powinno mieć temp. pokojową).
  • 4. Margarynę rozpuszczamy, gdy się zagotuje dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Energicznie mieszamy. Przestygniętą masą polewamy placek.
  • 5. Przełożenie: Placek orzechowy – ½ masy krówkowej – ½ orzeszków solonych – ½ kremu – biszkopt biały – masa krówkowa – orzeszki – krem – biszkopt orzechowy - polewa

Porady

Moja blacha ma wymiary 23x38 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować