• Ciasto z orzeszkami solonymi

    Dodane przez: bieniaszka

  • Słone orzeszki i słodka krówka to doskonały duet

  • Składniki

    Biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    15 dag mielonych orzechów włoskich
    3 łyżki bułki tartej
    15 dag cukru
    1 łyżeczka proszku to pieczenia
    (To są składniki na jeden placek a należy upiec takie dwa).

    Biszkopt jasny:
    4 jajka
    5 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szkl. mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    1,5 kostki masła (lub pół na pół z margaryną)

    Dodatkowo:
    puszka masy krówkowej
    20 dag orzeszków solonych

    Polewa:
    1/3 margaryny
    tabliczka mlecznej czekolady



  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt orzechowy: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając) po czym żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.

    2.

    Biszkopt biały: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec łyżką delikatnie mieszamy mąki połączone z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiać żeby nie było grudek). Masę wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 20 minut w temp. 170 stopni.

    3.

    Szklankę mleka gotujemy z cukrami. W tym czasie pozostałe mleko, mąki i żółtka dokładnie ze sobą łączymy (najlepiej mikserem). Wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy. Gdy budyń będzie zimny ucieramy z masłem (masło powinno mieć temp. pokojową).

    4.

    Margarynę rozpuszczamy, gdy się zagotuje dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Energicznie mieszamy. Przestygniętą masą polewamy placek.

    5.

    Przełożenie: Placek orzechowy – ½ masy krówkowej – ½ orzeszków solonych – ½ kremu – biszkopt biały – masa krówkowa – orzeszki – krem – biszkopt orzechowy - polewa

  • Rady

    Moja blacha ma wymiary 23x38 cm

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 3 komentarze

Dodane przez: bieniaszka

bieniaszka 184

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-21T20:59:25+01:00

1060 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »