Ciasto z orzechów laskowych z figami i miodem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Połączyłam w nim jesienne aromaty: laskowe orzechy, świeże figi oraz aromatyczną słodycz miodu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    100 g orzechów laskowych
    100 g cukru pudru
    150-200 g cukru
    szczypta soli
    4 małe jajka, w temp. pokojowej
    250 g mąki tortowej
    65 g mąki ziemniaczanej
    2,5 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
    6 świeżych fig
    3 pełne łyżki miodu (najlepiej: ciemnego, np. gryczanego) + 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z orzechów laskowych z figami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy laskowe zmielić na pył, a następnie dodać cukier puder, wymieszać.
  • 2. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku, wciąż miksując. Wmiksować dokładnie masę orzechową. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do reszty składników, wszystko razem utrzeć. Ciasto wyłożyć równomiernie do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
  • 3. Figi umyć, odciąć króciutkie końcówki i poprzekrawać wzdłuż na trzy ładne części. Owoce układać na cieście, lekko dociskając. Piec ok. 50-55 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przygotować glazurę: w garnuszku podgrzać mocno miód wraz z masłem. Gorące ciasto posmarować miodową glazurą, zostawić do wystudzenia (choć doskonale smakuje na ciepło :)).

Porady

Jędrne, fioletowe figi można kupić jesienią na ryneczku. Ciasto świetnie smakuje podane z kleksem bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować