Ciasto z orzechów laskowych z figami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy laskowe zmielić na pył, a następnie dodać cukier puder, wymieszać.
2.Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku, wciąż miksując. Wmiksować dokładnie masę orzechową. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do reszty składników, wszystko razem utrzeć. Ciasto wyłożyć równomiernie do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
3.Figi umyć, odciąć króciutkie końcówki i poprzekrawać wzdłuż na trzy ładne części. Owoce układać na cieście, lekko dociskając. Piec ok. 50-55 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przygotować glazurę: w garnuszku podgrzać mocno miód wraz z masłem. Gorące ciasto posmarować miodową glazurą, zostawić do wystudzenia (choć doskonale smakuje na ciepło :)).
Porady
Jędrne, fioletowe figi można kupić jesienią na ryneczku. Ciasto świetnie smakuje podane z kleksem bitej śmietany.
Komentarze