dodatkowo:
-200 g. posiekanych orzechów
-4 jabłka pokrojone w kostkę
-1 czekolada,posiekana
-200 g. suszonych moreli, pokrojonych
-garść rodzynek, albo żurawiny
-polewa:
-200 g. cukru pudru
-sok z pół cytryny
-odrobina gorącej wody
-50 g. płatków migdałowych, podsmażonych
lub:-polewa cytrynowa, gotowa
50 g. mielonych orzechów
Ciasto z orzechami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piec w 175*. ok.45 min.
2.polewa-Cukier puder, przesiać dodać sok z cytryny.Dolewać po odrobinie gorącej wody i mieszać, do lejącej gęstej konsystencji.
Posmarować cały placek i posypać płatkami migdałowymi.
3.Prościej posmarować gotową polewą cytrynową i posypać mielonymi orzechami.
4.ciasto- Zmiksować jajka z pudrem, przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dolać mleko, olej i wymieszać.Dodać resztę składników i wymieszać łopatką.(będzie gęste).
Przełożyć do blaszki,(25x42) z papierem do pieczenia.
Komentarze