Ciasto z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejny przepis wygrzebany ze starego zeszytu mamy

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag mąki
    20 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek galaretki porzeczkowej
    20 dag orzechów włoskich
    krem Karpatka
    4 jaja

Ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Posiekać z margaryną. Dodać żółtka, zagnieść ciasto. Schłodzić 30 min w lodówce.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i posmarować galaretką porzeczkową.
  • 3. Białka ubić na sztywno, wyłożyć na galaretkę, posypać pokrojonymi orzechami. Oba placki piec ok. 30min. Ostudzić
  • 4. Karpatkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć nią oba placki. Schłodzić w lodówce

Porady

Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy