Ciasto z musem truskawkowo budyniowym pod pierzynką z herbatników

0 (0 ocen)

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt
    * 5 jaj
    * 1 szklanka cukru
    * 1 szklanka mąki
    * 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę truskawkową
    * 1 kg truskawek + 3/4 szklanki wody
    * 1 szklanka cukru
    * 2 galaretki truskawkowe
    * 2 budynie śmietankowe bez cukru + 3/4 szklanki wody

    Składniki na masę śmietanową
    * 1/2 l śmietany kremówki
    * 3 łyżki cukru pudru
    * 4 śmietan - fixy
    * 100 g pokruszonych herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z musem truskawkowo budyniowym pod pierzynką z herbatników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z musem truskawkowo budyniowym pod pierzynką z herbatników 1.
    Wykonanie biszkopt
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki. Piec około 30 min. w 180 stopni.

    Wykonanie masa truskawkowa
    Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić, rozgnieść truskawki na jednolitą masę. Następnie wsypać galaretki i wymieszać. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy truskawkowej, chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, przestudzić, aż stanie się letnia i zacznie tężeć. Masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Poczekać aż masa zastygnie.

    Wykonanie masa śmietanowa
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixem. Wyłożyć na masę truskawkową, posypać pokruszonymi herbatnikami i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować