Ciasto z musem truskawkowo budyniowym pod pierzynką z herbatników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wykonanie biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki. Piec około 30 min. w 180 stopni.
Wykonanie masa truskawkowa
Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić, rozgnieść truskawki na jednolitą masę. Następnie wsypać galaretki i wymieszać. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy truskawkowej, chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, przestudzić, aż stanie się letnia i zacznie tężeć. Masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Poczekać aż masa zastygnie.
Wykonanie masa śmietanowa
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixem. Wyłożyć na masę truskawkową, posypać pokruszonymi herbatnikami i schłodzić.
Komentarze