CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Puszyste, wilgotne i aromatyczne ciasto, łatwe i szybkie do wykonania. Długo utrzymuje świeżość

  • 60 min

Składniki:

  • - 5 jajek dużych
    - 1 i 1/2 szklanki cukru
    - 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
    - 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cukru waniliowego, lub aromatu do ciast
    - 0,7 litra musu brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka utrzeć z cukrem do białości.
    Ciągle ucierając dodawać stopniowo olej (cienkim strumyczkiem lub po 1 łyżce, żeby masa się nie ścięła). Następnie zmniejszyć obroty i ciągle ucierając dodawać po trochu przesianą mąkę tortową z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Kończymy ucierać, jak składniki się połączą i masa będzie gładka.
  • 2. Formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć ciasto do formy, równo rozsmarować.
    Na wierzch ciasta łyżeczką układać w rzędach jedną obok drugiej, porcje musu brzoskwiniowego.
  • 3. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do temp. 180*C i piec ok. 35 - 40 minut.
    Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ja dałam do ciasta domowy mus brzoskwiniowy, ale można dać inny mus, albo owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować