Podobne przepisy

  • Ciasto z mrożonymi truskawkami

    Autor: Janina Węglarz, Sobolów

  • Moje dzieci uwielbiają ciasta. Z tym „rozprawiają” się wyjątkowo szybko.

  • Składniki

    Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● łyżeczka cukru pudru
    ● 2 truskawkowe serki homogenizowane
    ● 5 op. galaretki truskawkowej
    ● 1/2 kg mrożonych truskawek
    ● op. okrągłych biszkoptów

  • Sposób przygotowania

    1.

    Białka ubijamy. Ciągle ubijając, dodajemy cukier, żółtka i mąkę z proszkiem. Pieczemy (blacha 31x23 cm) ok. 40 minut w 180 °C.

    2.

    Rozpuszczamy 2 galaretki. Truskawki rozmrażamy, miksujemy z serkami. Wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy. Wylewamy na biszkopt i schładzamy.

    3.

    Rozpuszczamy pozostałe galaretki. Na masę wykładamy biszkopty, zalewamy tężejącymi galaretkami. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, mrożone truskawki
  • 2 komentarze
    • ewoola
      2013-02-01T17:55:25+01:00 ewoola
      Robiłam to ciasto rok temu, a znalazłam ten przepis w moim zeszycie z ulubionymi ciastami. Masa truskawkowa na serkach jest niezwykle pyszna.
      Mam zapisaną ołówkiem uwagę, by następnym razem wypróbować serki waniliowe, a pod galaretkę wyłożyć ciastka typu "delicje".
      Niedługo dodam zdjęcie, bo zamierzam je wykonać w wolnej chwili.
    • B E A T A
      2014-05-01T14:20:11+02:00 B E A T A
      przepis wykorzystałam :)

Autor: Janina Węglarz, Sobolów

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-25T16:05:43+02:00

4807 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_11-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »