Ciasto na Dzień Matki. Wszystkim bardzo smakowało :)
Składniki:
na biszkopt:
3 jajka
60 g cukru
50 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pozostałe składniki:
150 g miękkiego masła
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
1 puszka (850 ml) moreli w lekkim syropie
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Ciasto z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodając szczyptę soli. Do ubitej piany wsypujemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Obydwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy po łyżce do masy, delikatnie mieszając. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy. Wykładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto jeszcze na 10 minut.
2.Masa:
Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek (o temperaturze pokojowej) i nadal miksujemy. Połowę odsączonych z syropu moreli kroimy w drobną kostkę, odciskamy lekko z soku, dodajemy do masy serowej i mieszamy. Pozostałe morele przekrajamy wzdłuż na połowy
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i studzimy.
3.Biszkopt wyjmujemy z tortownicy, odwracamy i zdejmujemy papier. Ciasto wkładamy z powrotem do tortownicy, nasączamy kilkoma łyżkami syropu z moreli. Na ciasto wykładamy masę serową z morelami, na wierzchu układamy pozostałe morele i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Komentarze