Ciasto z mieszanymi owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lekkie i łatwe. Najlepsze latem, gdy jest mnóstwo świeżych owoców.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki
    ● 25 dag margaryny
    ● 1 szkl. cukru
    ● 4 jajka
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 75 dag-1 kg owoców: truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest (według uznania)
    ● tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy
    ● cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z mieszanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy na małym ogniu. Studzimy.
  • 2. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy żółtka. Mieszamy z mąką i proszkiem, miksując na najniższych obrotach. Do masy dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę, delikatnie mieszamy.
  • 3. Blachę 35x23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Owoce myjemy, dokładnie osuszamy. Wsypujemy na ciasto (powinny się „utopić”).
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 °C. Ciasto pieczemy ok. 50 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny: ● Do ciasta można dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego lub kilka kropel olejku do ciast. ● Owoce nie opadną na spód ciasta, jeśli lekko oprószymy je mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować