Ciasto z maślanką i kruszonką

4.42 (171 ocen)

  • 30 min

Delikatne i lekkie ciasto z maślanką, doskonałe z różnymi owocami, np. jabłkami, rabarbarem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maślanki
    0,5 szklanki oleju
    3 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy
    3 jabłka lub dowolne owoce
    cynamon

    Kruszonka:
    10 dag masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    1,5 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.42 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z maślanką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, wlewamy olej i cały czas miksując dodajemy po trochu część maślanki i część przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą formy.
  • jabłka na cieście 2. Kroimy jabłka w kostkę, dodajemy 1łyżeczkę cukru wanilinowego i 1/3 łyżeczki cynamonu - wszystko mieszamy.
  • 3. Kruszonka: wszystkie składniki mieszamy w miseczce, delikatnie zagniatając.
  • całość z kruszonką 4. Teraz kładziemy na wierzch ciasta jabłka i rozsypujemy kruszonkę.
    Ciasto pieczemy 1 godz. w 170 stopniach C lub do suchego patyczka (w zależności od piekarnika).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować