Ciasto z masą truskawkową

4.88 (159 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto biszkoptowe z pyszną masą z mrożonych truskawek

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mąki,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    Masa truskawkowa:
    90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody,
    2 galaretki truskawkowe,
    2 budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody,
    1 szklanka cukru,

    Bita śmietana:
    1/2 l kremówki,
    3 łyżki cukru pudru,
    4 śmietan-fixy
    + 100 g pokruszonych herbatników
Wystaw ocenę:

4.88 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Po wystygnięciu delikatnie oberwać górną warstwę biszkoptu (tzw. "skórka")
  • 2. Masa truskawkowa: Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić, poczekać, aż stanie się letnia (prawie zimna) i znacznie zgęstnieje. Przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.
  • 3. Bita śmietana: Kremówkę ubić, dodać cukier puder i śmietan-fixy. Przełożyć na masę truskawkową, a następnie pokruszyć herbatniki. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Porady

Zaraz po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika zrzucić go z wys. 50 cm na podłogę (biszkopt wtedy nie opadnie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować