Ciasto z masą krówkową i herbatnikami

4.98 (197 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Ciasto bardzo dobre, bardzo proste i w sumie niedrogie. Idealne dla łasuchów lubiących wszystko co słodkie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    3 łyżeczki kakao
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1 łyżka zimnej wody

    Krem:
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 litr mleka
    1 cukier waniliowy
    250g margaryny "Kasia"

    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej np. Gostyn
    2x 200g herbatnikow Petit-Beurre np. „Krakuski”
Wystaw ocenę:

4.98 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą krówkową i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier następnie żółtka i chwilę jeszcze ubijać (robimy to mikserem). Dodać resztę składników, wodę na końcu-wymieszać drewnianą kopystką. Piec w blaszce 35x25x7 około 40-45 min w temp. 160-170stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części, np. nitką.
  • 2. Krem: W większym garnku ubić jajka z cukrem ,następnie dodać mąkę i wymieszać.W drugim garnku zagotować mleko z cukrem waniliowym. Po czym dodać pomału do ubitych jajek ( najlepiej robić to przy ściance garnka) aby jajka się nie ścięły,cały czas miksować na małych obrotach i wszystko zagotować. Następnie pozostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu masę utrzeć z margaryną.
  • 3. Ułożenie warstw:

    1/2 biszkoptu;

    1/2 masy krówkowej;

    herbatniki ok. 25-30 szt.;

    1/3 masy budyniowej;

    herbatniki ok. 25-30 szt.;

    1/2 masy krówkowej;

    herbatniki ok. 25-30 szt.;

    1/3 masy budyniowej;

    1/2 biszkoptu;

    1/3 masy budyniowej;
  • 4. Po wierzchu posypać kakaem rozpuszczalnym.

Porady

Masa krówkowa, aby lepiej się rozprowadzała można włożyć całą puszkę na kilka minut do gorącej wody. Herbatniki petit beurre, można zastąpić krakersami, wtedy ciasto będzie mniej słodkie. Warto zwrócić uwagę, aby blacha była dość wysoka, przynajmniej te7 cm, ponieważ po ułożeniu wszystkich warstw blacha jest pełna :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować