Ciasto z masą krowkową

0 (0 ocen)

Moja wersja tego lubianego ciasta.

Składniki:

  • Ciasto: 4 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, szklanka maki, lyzeczka proszku do pieczenia.
    Budyn: 800 ml. mleka, 2 budynie smietankowe, 6 lyzek cukru, lyzka maki ziemniaczanej.
    Puszka masy krowkowej, okolo 60 herbatnikow, 500 ml. smietanki 30%, pol szklanki cukru pudru, 3 lyzeczki zelatyny.

Ciasto z masą krowkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka oddzielic od zoltek I ubic na sztywno. Dodac cukier I cukier waniliowy. Nastepnie dodawac po jednym zoltku I delikatnie mieszac. Wsypac make I proszek do pieczenia. Ponownie wymieszac. Ciasto wlac do natluszczonej I wysypanej bulka tarta formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez okolo 20 minut.
  • 2. Z mleka, proszku budyniowego, cukru I maki ziemniaczanej ugotowac gesty budyn. Odstawic do wystygniecia.
  • 3. Na ciasto wylozyc zimny budyn. Przykryc warstwa herbatnikow. Herbatniki posmarowac polowa masy krowkowej. Ponownie ulozyc herbatniki I posmarowac pozostala masa.
  • 4. Zimna smietanke ubic z cukrem pudrem. Zelatyne rozpuscic w niewielkiej ilosci goracej wody. Chlodna zelatyne wlac do smietanki, wymieszac. Wylac na ciasto. Schlodzic.

Porady

Na wierzch ciasta mozna dac starta na tarce gorzka czekolade lub posypac kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy