Ciasto z masą kokosową i galaretką

4.49 (150 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Polecam fanom wiórków kokosowych

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • Forma 25x36 cm

    Ciasto:
    3 jaja
    2 żółtka
    1/2 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżkę proszku do pieczenia
    1 łyżkę kakao

    Masa kokosowa:
    20 dag wiórków kokosowych
    2 szkl. mleka
    1/2 kostki masła
    2 łyżki cukru
    2 białka

    Dodatkowo:
    1 galaretę (kolor według uznania)
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą kokosową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto - masa 1. Ubić na sztywno białka z cukrem. Następnie wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i kakao. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy. Piec w wysokiej temperaturze ok. 20 min.
  • 2. Przygotować galaretę i odstawić by ostygła i stężała.
  • gotowanie wiórek 3. Mleko z cukrem zagotować, wyspać wiórki kokosowe i gotować, mieszając do czasu aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Utrzeć masło, dodać masę wiórkową oraz pianę.
  • wylewanie na masę kokosową galaretkę 4. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zastygnie przykryć ją krupnącą galaretką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Porady

Lepiej użyć dwóch galaretek ja dałam jedna i na taką blachę było jej skąpo. W okresie letnim można dodać ulubione owoce i dopiero zalać galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować