Ciasto z masą chałwową i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubic z curkem, dodać żółtka wymieszane z wodą i chwilke ubić. Przesiać mąki wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać w ubite jaja.Wylać do formy i pieć w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut.
2.Masa:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką przenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Nastepnie utrzec margaryne i dodawac partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać pokruszoną chałwe, spirytus i cukier do smaku.
3.Beza:
Białka ubić, dodawać po troszeczku cukru pudru. Gdy białka bedą ubite z cukrem dodać mąkę i zamiezać.Wylać na na blaszke do pieczenia piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-30 min.
4.Wykonanie:
Na biszkopt wyłożyć mase rozprowadzić na mase położyć beze i polać polewą.Schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny
Komentarze