Ciasto z malinami (bezglutenowe i bez cukru)

4.49 (165 ocen)

Wilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :)

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej
    1/3 szklanki mąki amarantusowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0/5 łyżeczki sody
    łyżeczka cynamonu
    3 jajka
    2-3 łyżki miodu
    dojrzały banan
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1,5 szklanki startej marchewki
    2 łyżki jogurtu nturalnego
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka starta z połowy cytryny
    skórka starta z połowy pomarańczy

    1,5 szklanki malin
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z malinami (bezglutenowe i bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę.

    Stopniowo dolewamy olej, jogurt i sok z cytryny dalej miksując.

    Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów.

    Miksujemy aż składniki się połączą.
  • 2. Dodajemy 0/5 szklanki malin, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(średnica ok. 21 cm).

    Na wierzch wysypujemy resztę malin.

    Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy z wykorzystaniem amarantusa znajdziesz tutaj. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować