Ciasto z makiem z mandarynkowym aromatem

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki zmielonych na mączkę migdałów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    3 łyżki maku
    3 łyżki soku z mandarynek (możecie zamienić na sok z pomarańczy lub z cytryny)
    skórka starta z 1 mandarynki
    3/4 szklanki maślanki
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    220 g miękkiego masła

Ciasto z makiem z mandarynkowym aromatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodaj mąkę,zmielone migdały,proszek do pieczenia,sodę oraz sól. Wymieszaj i odstaw na bok. W osobnej misce połącz ze sobą maślankę,mak,sok i skórkę z mandarynek.
    Masło wraz z cukrem utrzyj. Następnie cały czas ucierając dodawaj jajka. Utarte masło oraz mąkę dodaj do maślanki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do foremki i piecz przez ok. 50 minut w temp 175 C.
    Ostudzone ciasto można polać np. lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy