1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych na mączkę migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
3 łyżki maku
3 łyżki soku z mandarynek (możecie zamienić na sok z pomarańczy lub z cytryny)
skórka starta z 1 mandarynki
3/4 szklanki maślanki
3 jajka
1 szklanka cukru
220 g miękkiego masła
Ciasto z makiem z mandarynkowym aromatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodaj mąkę,zmielone migdały,proszek do pieczenia,sodę oraz sól. Wymieszaj i odstaw na bok. W osobnej misce połącz ze sobą maślankę,mak,sok i skórkę z mandarynek.
Masło wraz z cukrem utrzyj. Następnie cały czas ucierając dodawaj jajka. Utarte masło oraz mąkę dodaj do maślanki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do foremki i piecz przez ok. 50 minut w temp 175 C.
Ostudzone ciasto można polać np. lukrem.
Komentarze