Ciasto z makiem i pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Słodkość na kruchym spodzie

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 kostka masła
    7 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    4 łyżki maku
    1 słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z makiem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbić i oddzielić.
    Żółtka utrzeć z cukrami, mąką, proszkiem do pieszczenia i miękkim masłem. Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, drugiej mak a trzecią zostawić jasną. Ponownie zagnieść i włożyć do zamrażarki na 40 minut
  • 2. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto z makiem zetrzeć na dno, wyłożyć powidła i zetrzeć ciasto z kakao.
  • 3. Na wierzch wyłożyć pianę z białek i zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

Porady

Gdyby ciasto z makiem nie zakryło całego spodu można dodać trochę masy z kakaem a później wysmarować powidłami i zakryć resztą kakaowego ciasta. Najlepiej żeby tortownica miała 27 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować