Ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać sól,letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Rozciągnąć na blaszce 30x40.
2.warstwa makowa- W garnku z wodą, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać białka ubite i bakalie. Nałożyć nadzienie.
3.kruszonka-Wszystko rozdrobnić mikserem na kruszonkę i rozrzucić po maku.Piec 40 min. w 175 *.
4.polewa-Wymieszać puder z sokiem i wodą na lejącą polewę. Polać zimny placek w esy-floresy.
5.Stara wersja ciasta.
Zmiksować margarynę z cukrem i żółtkami. Do tego przesiać mąkę z proszkiem i dolewając mleko, ręką wymieszać na żwirek. Odsypać 1/4 na posypkę. Białka ubić i wmieszać do ciasta.Ciasto rozsmarować w foremce, wyłożonej papierem do pieczenia.(25x42) Mak wyłożyć na ciasto. Rozsypać pozostawioną kruszonką. Piec 40 min. w 175*. Po przestygnięciu polać lukrem cytrynowym.
Komentarze