CIASTO Z MAKIEM

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dwie wersje ciasta z makiem, na spodzie drożdżowym i kruchym. Ciasto z kruszonką i polewą cytrynową.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Nowa wersja:
    ciasto drożdżowe:
    -375 g. mąki
    -50 g. cukru
    -1 jajka
    -100 g. masła
    -szczypta soli
    -3/4 szklanki letniego mleka
    -40 g .drożdży-rozczyn (1,5 łyżeczki cukru+1,5 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
    -1/2 cukru waniliowego

    warstwa makowa :
    -600 g. maku przemielonego-gotowego
    -50 g. masła
    -1 łyżka miodu
    -2 ubite białka
    -50 g. orzechów zmielonych
    -olejek migdałowy albo pomarańczowy
    -3/4 szklanka cukru
    -1/4 szklanki gorącej wody
    -bakalie

    kruszonka:
    -1 masło-250 g.
    -250 g.mąki
    -1/2 szklanki brązowego cukru
    -100 g. tartych orzechów włoskich

    lukier :
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1 łyżkę soku z cytryny
    -odrobinę gorącej wody
    ==============

    stara wersja:

    ciasto kruche:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1 margaryna
    -40 dkg.mąki
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -10 łyżek mleka

    -1 puszka gotowej masy makowej

    -lukier cytrynowy, gotowy
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód drożdżowy 1. ciasto-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać sól,letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Rozciągnąć na blaszce 30x40.
  • masa makowa 2. warstwa makowa- W garnku z wodą, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać białka ubite i bakalie. Nałożyć nadzienie.
  • kruszonka 3. kruszonka-Wszystko rozdrobnić mikserem na kruszonkę i rozrzucić po maku.Piec 40 min. w 175 *.
  • polewa cytrynowa 4. polewa-Wymieszać puder z sokiem i wodą na lejącą polewę. Polać zimny placek w esy-floresy.
  • ciasto na spodzie kruchym 5. Stara wersja ciasta.
    Zmiksować margarynę z cukrem i żółtkami. Do tego przesiać mąkę z proszkiem i dolewając mleko, ręką wymieszać na żwirek. Odsypać 1/4 na posypkę. Białka ubić i wmieszać do ciasta.Ciasto rozsmarować w foremce, wyłożonej papierem do pieczenia.(25x42) Mak wyłożyć na ciasto. Rozsypać pozostawioną kruszonką. Piec 40 min. w 175*. Po przestygnięciu polać lukrem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować