Ciasto z kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, cukier,żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę razem zagniatamy.
2.Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao. Jasne ciasto rozwałkujemy na blaszce średniej wielkości. Smarujemy ciasto marmoladą. Z ciemnego ciasta formujemy kulki w które wkładamy po kilka rodzynek. Układamy na jasnym cieście. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 45 minut.
3.Krem - masło ucieramy na puch, 1 galaretkę rozpuszczamy razem z żelatyną w 1 szklance wody. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Do masła dodajemy pianę i gęstniejąca galaretkę.
4.Krem wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu i wylewamy na masę, gdy lekko stężeje. Dekorujemy malinami lub innymi owocami. Smacznego!
Komentarze