Ciasto z kruszonką

4.5 (144 ocen)

Wyśmienite ciasto do popołudniowej kawy albo herbaty.

Składniki:

  • Ciasto:
    340 gram mąki pszennej
    70 gram cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    20 gram drożdży
    50 gram margaryny
    1 cukier waniliowy

    KRUSZONKA:
    25 gram margaryny
    1 łyżka cukru
    50 gram mąki
    2 łyżki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn: w miseczce kruszymy drożdże dodajemy po łyżce cukru i mąki i troszeczkę letniego mleka. Mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski wsypujemy resztę maki, cukier, cukier waniliowy, jajka i żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciasta po wierzchu) wszystko razem mieszamy, dodajemy rozczyn, pod koniec dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Jak ciasto podrośnie, dajemy je na stolnicę i zagniatamy, aż zacznie odchodzić od rąk. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką, ciasto przekładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę: margarynę, cukier i mąkę zagniatamy palcami, dodajemy pokrojone orzechy i mieszamy. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować