CIASTO Z KRÓWKAMI

4.49 (198 ocen)

Pyszne babkowe ciasto z dodatkiem krówek. Przepis z ; Przepisy Kasi :

Składniki:

  • Składniki

    200 g Kasi
    1,5 szklanki mąki (250 g)
    3/4 szklanki cukru (180 g)
    5 jaj
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    125 ml ajerkoniaku
    200 g kruchych krówek
    szczypta soli
    polewa kajmakowa:
    2/5 kostki do pieczenia Kasia (100 g)
    100 ml śmietanki 30%
    100 g brązowego cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki pokrój na małe kawałki. Włóż do miski i oprósz łyżką mąki. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem dodając stopniowo po jednym jajku. Ciągle ucierając wlej ajerkoniak, a następnie dodawaj po łyżce mąkę. Do ciasta wsyp pokruszone krówki i delikatnie wymieszaj łyżką. Formę z kominkiem wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180st.C. Do rondelka włóż wszystkie składniki na polewę i gotuj ciągle mieszając aż polewa zgęstnieje. Przestudzoną babkę polej jeszcze ciepłą polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować