Ciasto z kremem i orzechami

4.5 (151 ocen)

  • 4 godz.

Bardzo smaczne choć drogie i pracochłonne

  • 4 godz.

Składniki:

  • Wafle
    CIASTO ORZECHOWE:
    jaja 5
    orzechy włoskie potłuczone ¾ szklanki
    cukier ½ szklanki
    mąka ziemniaczana 5 łyżek
    bułka tarta 1 łyżka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    CIASTO KAKAOWE:
    jaja 6
    cukier ½ szklanki
    mąka pszenna ½ szklanki
    kakao 3 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    olej 2 łyżki
    KREM I:
    mleko 1 szklanka
    cukier ½ szklanki
    masło roślinne lub margaryna 250 g
    mleko w proszku 2 szklanki
    kakao 1 łyżka
    orzechy włoskie tłuczone ½ szklanki
    KREM II:
    masło roślinne lub margaryna 250 g
    Nutella 4 duże łyżki
    spirytus 2 łyżki
    KREM III:
    mleko 1 szklanka
    cukier 1 łyżka
    cukier waniliowy 1
    mąka pszenna 1 łyżka
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    żółtka 3
    masło roślinne lub margaryna 125 g
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto orzechowe. 1. PRZYGOTOWAĆ CIASTO ORZECHOWE:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i po 1 żółtku. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i tartą bułkę. Dokładnie wymieszać i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki.
  • Ciasto kakaowe przygotowane do pieczenia. 2. PRZYGOTOWAĆ CIASTO KAKAOWE:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać olej. Dokładnie połączyć i piec ok. 35 w 180 stopniach. Wystudzić podzielić na 2 placki.
  • Przygotowanie kremu z orzechami. 3. PRZYGOTOWAĆ KREM I:
    Zagotować mleko z cukrem i kakao. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzone mleko kakaowe i mleko w proszku. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać.
  • Przygotowanie masy budyniowej. 4. PRZYGOTOWAĆ KREM II:
    Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać Nutellę i spirytus.
    PRZYGOTOWAĆ KREM III:
    1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z mąką i żółtkami i wlewać powoli na gotujące się mleko z cukrem. Mieszając zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać ugotowaną masę.
  • Przekładanie ciasta. 5. Przełożyć: wafel, krem I, ciasto orzechowe, krem II, ciasto kakaowe, krem III, ciasto orzechowe, krem II, ciasto kakaowe, krem I, wafel. Polać pomadą czekoladową.

Porady

Trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować