Ciasto z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić. Dodać cukier, miksować kilka minut. Powoli dodawać żółtka i suche produkty. Delikatnie wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (do suchego patyczka).
2. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na dwa blaty. Można je nasączyć ponczem z herbaty z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem.
3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Przestudzić.
4. 400 ml kremówki wlać do rondla, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady ( nie gotować!). Pozostawić do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić do napęcznienia. Pozostałe 100 ml śmietanki ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodawać porcjami schłodzoną masę czekoladową. Po uzyskaniu jednolitego, puszystego kremu, odłożyć kilka łyżek do posmarowania góry ciasta, do pozostałego dodać odsączone rodzynki i wiśnie.
5. Na biszkopt wyłożyć masę z wiśniami, drugi biszkopt, resztę czekoladowego kremu, wierzch zalać galaretką. Pod galaretkę można ułożyć czekoladowe ozdoby w postaci gwiazdek, kwiatów itp.
Komentarze