Ciasto z kremem czekoladowym

4.5 (146 ocen)

Pyszne, przełożone masami ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Masa kajmakowa:
    1 puszka gotowej masy kajmakowej
    200 g margaryny

    Masa serowo-czekoladowa:
    1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (250g)
    1 mały słoik kremu czekoladowego
    50 g margaryny

    Dodatkowo:
    6 paczek herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. MIeszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Masa kajmakowa: miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy porcjami masę z puszki, dokładnie ucieramy. Masa serowo-czekoladowa: wszystkie składniki masy łaczymy ze sobą i miksujemy na gładki krem. Przełożenie ciasta: na jeden płat biszkoptu wykładamy połowę masy kajmakowej. Na masie układamy herbatniki. Smarujemy je masą serowo-czekoladową. Ponownie układamy herbatniki. Wykładamy pozostałą masę kajmakową. Przykrywamy drugą cześcią biszkopta. Wierzch dowolnie dekorujemy. Ja posmarowałam pozostałą masą i posypałam kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować