Ciasto z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z solą, partiami dodawać cukier a następnie żółtka i budyń z mąką i proszkiem.
2.Wylać do formy wyścielonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 min. w temp. 180 *C
3.Składniki ponczu wymieszać. Zimny biszkopt przeciąć i skropić ponczem.
4.Śliwki z dynią zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko.
5.Dodać sok z cytryny i zagotować. Wsypać galaretki, wymieszać i schłodzić.
6.Tężejący mus wylać na nasączony pierwszy biszkopt.
7.Śmietanę ubić z cukrem, dodać startą na tarce chałwę i jeszcze chwilę ubijać.
8.Dodać startą na dużych oczkach czekoladę i wymieszać.
9.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , szybko wymieszać z kremem i wylać na zastygnięty mus. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
10.Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżeczkach wody. Pozostałe składniki razem podgrzewać do połączenia. Nie gotować. Żelatynę dodać do polewy i razem energicznie wymieszać.
Komentarze