Ciasto z kolorowymi okienkami

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i ciekawe w przekroju ciasto, zachwyci niejednego smakosza słodkości!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    0,5 szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Biszkopt jasny:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    0,75 l mleka
    5 żółtek
    0,5 szkl cukru
    32g cukru waniliowego
    3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    20 dag masła + 1 łyżeczka

    Dodatkowo:

    1 galaretka czerwona
    1 galaretka zielona
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kolorowymi okienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny:Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy. W zimnym cieście kieliszkiem lub małą literatką wyciąć w dowolnych miejscach kółka.
  • 3. Masa budyniowa:Odlać 0,5 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i łyżeczką masła. Żółtka utrzeć z cukrem dolewając powoli odlane mleko na koniec wsypać obie mąki, zmiksować. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Zimny utrzeć z masłem.
  • 4. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 i 3/4 szklanki wody. Ostudzić.
  • 5. Przełożenie:

    Pierwszy blat ciasta ciemnego smarujemy połową masy, na masie kładziemy biszkopt z otworkami i do każdej dziurki wlewamy osobno tężejące galaretki. Gdy galaretki całkowicie stężeją, rozsmarowujemy pozostałą masę i nakładamy ostatni ciemny biszkopt. Całość polewamy polewą.

Porady

Do dziurek w biszkopcie można włożyć dowolny owoc i zalać go galaretką. Ilość galaretek jest zależna od liczby dziurek w biszkopcie, gdy będzie ich dużo można w ten sam sposób co poprzednie przygotować np. żółtą lub niebieską galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować