Ciasto z kiwi, bananem i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części,
i każdą z nich smarujemy cienką warstwą masła -
dzięki temu biszkopt nie wchłonie naszych mas!
"mus bananowy":
Banany kroimy w plastry, zalewamy 500ml wody, dodajemy cukier i podgrzewamy.
Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy galaretki w proszku, i mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie całość blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
kremowa masa z kiwi:
Kiwi kroimy w kostkę. Śmietanę miksujemy do uzyskania puszystej masy,
dodajemy cukier i stopniowo serki homo - cały czas miksując.
Następnie odstawiamy do lodówki.
Zieloną galaretką przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na blachę kładziemy biszkopt nasmarowany masłem,
kremową masę z kiwi,
znów biszkopt,
mus bananowy (gdy już trochę zastygł),
delicje,
zieloną galaretkę.
Komentarze