Ciasto z kawałkami czekolady

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Najlepsze drugiego dnia

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 tabliczki czekolady
    1,5 kostki masła (375g)
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Ciasto z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Masło rozpuścić na patelni. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Ubić żółtka z cukrem i dodawać kolejno: letnie rozpuszczone masło, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Dodać kakao, ¾ czekolady i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki o wym. 35x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pozostałą czekoladą. Piec w temp. 200 C ok. 40-50 minut.

Porady

Ciasto może być zrobione z czekolady mlecznej, gorzkiej lub pół na pół z mlecznej i gorzkiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować