1.Ciasto białe. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Proszek do pieczenia wymieszać z octem. Masę białkową delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Na blachę (około 25x30 cm) ciasto kłaść kupkami i obsypać kawą rozpuszczalną.
2.Ciasto żółte. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę a żółtka rozmieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać powoli mąkę i żółtka. Delikatnie mieszać. Wylać masę na ciasto białe., wyrównać powierzchnię. Piec 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na pół.
3.Krem. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać pół szklanki mleka i budyń. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wylać masę żółtkową i energicznie mieszać. Zagotować. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną. Gotowym kremem przełożyć biszkopt.
4.Polewa. Wszystkie składniki włożyć do garnka i powoli ogrzewać ciągle mieszając do czasu aż masa będzie jednolita i gęsta. Nie gotować!
Przestudzoną polewą polać ciasto.
Porady
Do posypania można użyć kakao chociaż ciasto straci swój specyficzny smak.
Komentarze