ciasto z kaszy mannej

4.08 (366 ocen)

  • 15 min

Kto nie ma w swoim zeszycie z przepisami tego przepisu...? ;) Na ciasto bez pieczenia, z kaszą manną, o smaku czekoladowym, na spodzie z herbatników. Na pewno jedliście takie ciasto, może warto wrócić do przepisu? Polecam!

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    250 g masła/margaryny
    3 łyżki kakao
    herbatniki

    Polewa:
    pół kostki margaryny
    1-2 szklanki cukru pudru
    2-3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.08 (366 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kaszy mannej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wyłożyć na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wsypać kaszę mannę, zalać ją 2 szklankami zimnego mleka. Dodać kakao, wymieszać, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Gdy zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszaninę mleka z kaszą. Mieszać do zgęstnienia masy. Wylać jeszcze ciepłą masę na herbatniki, na wierzch wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku. Wylać na wierzch ciasta pozostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować