Ciasto z kajmakiem, śmietaną i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka są ubite stopniowo nie przerywając ubijania, dodajemy 2 szklanki cukru. Ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści, następnie nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jest ubita dodajemy obie mąki. Wylewamy ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy. i przekrawamy na 2 placki. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, studzimy. kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , dodajemy wystudzoną tężejącą galaretkę. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem ( alkohol, cukier , woda) wykładamy masę z kremówki , przykrywamy drugim blatem, nasączonym ponczem, na wierzchu rozsmarowujemy masę krówkową, całość posypujemy płatkami migdałowymi. ciasto chłodzimy najlepiej do następnego dnia.
Porady
Do ciasta możemy również użyć serków waniliowych lub jogurtu greckiego zamiast śmietany, ciasto będzie wtedy odrobinę mniej kaloryczne
Komentarze