ciasto z kajmakiem, śmietaną i płatkami migdałowymi

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, słodki deser dla wszystkich osób lubiących ciasta

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    8 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 litr śmietany kremówki
    3 galaretki brzoskwiniowe
    puszka masy krówkowej
    3 łyżki cukru pudru
    20 dag płatków migdałowych
    na poncz:
    2 kieliszki alkoholu
    2 łyżki cukru pudru
    szklanka wody przegotowanej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kajmakiem, śmietaną i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka są ubite stopniowo nie przerywając ubijania, dodajemy 2 szklanki cukru. Ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści, następnie nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jest ubita dodajemy obie mąki. Wylewamy ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy. i przekrawamy na 2 placki. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, studzimy. kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , dodajemy wystudzoną tężejącą galaretkę. Pierwszy blat ciasta nasączamy ponczem ( alkohol, cukier , woda) wykładamy masę z kremówki , przykrywamy drugim blatem, nasączonym ponczem, na wierzchu rozsmarowujemy masę krówkową, całość posypujemy płatkami migdałowymi. ciasto chłodzimy najlepiej do następnego dnia.

Porady

Do ciasta możemy również użyć serków waniliowych lub jogurtu greckiego zamiast śmietany, ciasto będzie wtedy odrobinę mniej kaloryczne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować