Ciasto z jagodami i kokosową bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo udane połączenie jagód i kokosowej bezy, a wszystko na smacznym półkruchym cieście.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa - 3,5 szk.
    cukier puder - ¾ szk.
    masło - 250 g
    żółtka - 5 szt.
    kwaśna śmietana - 2 płaskie łyżki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    PONADTO:
    jagody - 3 szk.
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki

    KOKOSOWA BEZA:
    wiórki kokosowe - 100 g
    białka - 5 szt.
    cukier puder - 2 łyżki
    mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    sok z cytryny - 1 łyżeczka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto z jagodami i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: miękkie masło miksuję na biały, puszysty krem, dodaję cukier puder i dalej miksuję. Następnie dodaję po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaję do maślano-żółtkowego kremu cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodaję śmietanę i jeszcze przez moment miksuję.
  • 2. Ciasto zagniatam w kulę i zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia.
  • 3. Po tym czasie połową ciasta wylepiam dno formy o wymiarach 21x32 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem.
  • 4. Delikatnie opłukane i dokładnie osuszone jagody mieszam z mąką ziemniaczaną i układam równą warstwą na cieście. Na owocach rozkładam drugą część ciasta.
  • 5. KOKOSOWA BEZA: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję cukier i dalej ubijam. Następnie dodaj sok z cytryny i nadal ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wiórki kokosowe i przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną mieszam na najwolniejszych obrotach miksera z ubitą pianą z białek. Całość wykładam równą warstwą na wierzchu ciasta.
  • 6. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180*C, wkładam formę z ciastem i piekę je 40 minut. Jeśli ciasto zbyt mocno rumieni się od góry, to przykrywam je arkuszem folii aluminiowej.

Porady

*jeśli jagody są bardzo kwaśne, to do kokosowej bezy dodaję więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować