Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy ponownie. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec mieszamy masę z 2 łyżkami kakao. Do kwadratowej blachy wysmarowanej tłuszczem wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 35 min.
2.W 1/2 szklance mocno ciepłej wody rozpuszcamy żelatynę i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem i aromatem waniliowym. Do śmietany dodajemy żelatynę i całość mieszamy blenderem żeby nie powstały grudki. Wstawiamy masę do lodówki żeby stężała. Następnie przekładamy na upieczony biszkopt.
3.Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na ciasto wykładamy jagody i kiedy galaretka zaczyna tężeć przelewamy ja na ciasto. Wstawiamy wszystko do lodówki na ok 1,5 godziny aby wszystkie składniki stężały.
Komentarze