Ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i proste ciasto na upalne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -3 jajka
    -4 łyżki mąki
    -4 łyżki cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao

    Masa:
    -0,5 l śmietany 18%
    -20 g żelatyny
    -4 łyżki cukru
    -1 aromat waniliowy do ciast

    Galaretka:
    -szklanka jagód
    -2 galaretki o smaku owoców leśnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy ponownie. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec mieszamy masę z 2 łyżkami kakao. Do kwadratowej blachy wysmarowanej tłuszczem wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 35 min.
  • 2. W 1/2 szklance mocno ciepłej wody rozpuszcamy żelatynę i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem i aromatem waniliowym. Do śmietany dodajemy żelatynę i całość mieszamy blenderem żeby nie powstały grudki. Wstawiamy masę do lodówki żeby stężała. Następnie przekładamy na upieczony biszkopt.
  • 3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na ciasto wykładamy jagody i kiedy galaretka zaczyna tężeć przelewamy ja na ciasto. Wstawiamy wszystko do lodówki na ok 1,5 godziny aby wszystkie składniki stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować