Ciasto z jabłkami, morelami i karmelową skorupką

0 (0 ocen)

Ciasto wykonałam naprędce późnym wieczorem, przed wyjazdem w służbową podróż. Dlatego też mogę pokazać jedynie zdjęcie „kuchenne”, tuż po wyjęciu go z piekarnika.

Składniki:

  • NA BLASZKĘ 28x23 CM:
    2 szklanki mąki pszennej typ 650
    16 g cukru wanilinowego
    3 jajka rozmiar L
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
    3 jabłka
    5 dag suszonych moreli
    szczypta soli
    DO POSYPANIA:
    cynamon
    cukier brązowy karmelowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami, morelami i karmelową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na kilkanaście części.
    Morele pokroić w kostkę.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez ).
    Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt.
    Dodać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać łopatką, żeby tylko składniki się połączyły. Masa nie musi być gładka.
    Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać pokrojonymi morelami, rozłożyć równomiernie kawałki jabłek.
    Wierzch posypać cynamonem i dość obficie cukrem brązowym karmelowym. Podpowiem, że jest to cukier buraczany, koloryzowany i aromatyzowany karmelem, który kiedyś kupiłam pomyłkowo jako trzcinowy.
    Piec około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jabłka Jogurt Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować