Ciasto wykonałam naprędce późnym wieczorem, przed wyjazdem w służbową podróż. Dlatego też mogę pokazać jedynie zdjęcie „kuchenne”, tuż po wyjęciu go z piekarnika.
Składniki:
NA BLASZKĘ 28x23 CM:
2 szklanki mąki pszennej typ 650
16 g cukru wanilinowego
3 jajka rozmiar L
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 jabłka
5 dag suszonych moreli
szczypta soli
DO POSYPANIA:
cynamon
cukier brązowy karmelowy
Ciasto z jabłkami, morelami i karmelową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na kilkanaście części.
Morele pokroić w kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez ).
Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i jogurt.
Dodać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać łopatką, żeby tylko składniki się połączyły. Masa nie musi być gładka.
Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać pokrojonymi morelami, rozłożyć równomiernie kawałki jabłek.
Wierzch posypać cynamonem i dość obficie cukrem brązowym karmelowym. Podpowiem, że jest to cukier buraczany, koloryzowany i aromatyzowany karmelem, który kiedyś kupiłam pomyłkowo jako trzcinowy.
Piec około 40 minut.
Komentarze