Ciasto z jabłkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i posiekaną margarynę. Wyrobić ciasto. Część ciasta (ok. 1/3) odkroić i włożyć do lodówki (na ok. 30 min). Pozostałe ciasto rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
2.Z rabarbaru zdjąć skórkę, umyć i pokroić w kostkę, jabłka obrać i pokroić w kostkę zasypać 35 dag cukru na noc. Rano rabarbar i jabłka wyłożyć na sito (lekko wycisnąć). Odlać 2 szklanki soku i na nim ugotować budyń, dosłodzić. Do ugotowanego budyniu wsypać rabarbar i jabłka - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
3.Piana: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać kisiel i miksować na najmniejszych obrotach aż kisiel połączy się z pianą.
4.Na ciasto dać owoce z budyniem, następnie pianę a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z lodówki, piec godzinę w temp. 160 stopni.
Komentarze