Ciasto z jabłkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie masy jabłkowej :
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuść masło i podsmaż jabłka. Wsyp galaretki ( suche ) i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Ostudź masę.
3.Przygotowanie masa śmietankowa :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
4.Ostudzony biszkopt posmaruj marmoladą. Wyłóż masę jabłkową i włóż do lodówki aż stężeje. Następnie na masę jabłkową wyłóż piankę śmietankową i ponownie włóż do lodówki aż stężeje.
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
Na śmietankową piankę wylej tężejąca galaretkę. Ponownie włóż ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
5.Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
6.Na śmietankową piankę wylej tężejąca galaretkę. Ponownie włóż ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Komentarze