Ciasto jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu- nie wymaga nawet miksera. Kusi pysznym słodkim smakiem dzieciństwa i chrupiącej kruszonki, której wiadomo im więcej, tym lepiej.
60 min
Składniki:
-250 g margaryny
-30 g cukru wanilinowego
-3 szklanki mąki
-3 jaja
-1 szklanka cukru pudru (u mnie trzcinowy)
-1/2 szklanki cukru kryształu
-1/2 szklanki śmietany 18%
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 duże jabłko
-50 g płatków migdałów
-150 g żurawiny suszonej
Ciasto z jabłkami i migdałami pod żurawinową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z margaryny, przesianej przez sitko mąki i cukrów wyrabiamy ręcznie kruszonkę. Odsypujemy 1,5 szklanki.
2.Do reszty kruszonki dodajemy pozostałe składniki (prócz jabłka i żurawiny). Dokładanie mieszamy dużą łyżką na gładką masę. Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 30 cm.
3.Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Połowę żurawiny wysypujemy na ciasto (po całej szerokości) i przykrywami plastrami jabłka. Następnie wysypujemy kolejną część żurawiny, lekko dociskamy i wykładamy kruszonkę.
Komentarze