Ciasto z jabłkami i migdałami pod żurawinową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest szybkie i bardzo proste w wykonaniu- nie wymaga nawet miksera. Kusi pysznym słodkim smakiem dzieciństwa i chrupiącej kruszonki, której wiadomo im więcej, tym lepiej.

  • 60 min

Składniki:

  • -250 g margaryny
    -30 g cukru wanilinowego
    -3 szklanki mąki
    -3 jaja
    -1 szklanka cukru pudru (u mnie trzcinowy)
    -1/2 szklanki cukru kryształu
    -1/2 szklanki śmietany 18%
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 duże jabłko
    -50 g płatków migdałów
    -150 g żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z jabłkami i migdałami pod żurawinową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z margaryny, przesianej przez sitko mąki i cukrów wyrabiamy ręcznie kruszonkę. Odsypujemy 1,5 szklanki.
  • 2. Do reszty kruszonki dodajemy pozostałe składniki (prócz jabłka i żurawiny). Dokładanie mieszamy dużą łyżką na gładką masę. Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 30 cm.
  • 3. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Połowę żurawiny wysypujemy na ciasto (po całej szerokości) i przykrywami plastrami jabłka. Następnie wysypujemy kolejną część żurawiny, lekko dociskamy i wykładamy kruszonkę.
  • 4. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować