Ciasto z jabłkami i kruszonką

4.5 (170 ocen)

Uwielbiam jabłeczniki, a do tego jeszcze kruszonka, mniam, to już mamy komplet.Poniżej pyszne, szybkie i proste ciasto z jabłkami.

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 jajka
    ½ kostki margaryny
    3 łyżki oleju
    ¾ szklanki cukru
    1 kieliszek rumu
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Kruszonka
    150 g mąki
    100 g cukru
    100 g masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szczypta soli

    Owoce
    6-8 twardych jabłek
    Cukier do smaku
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Ciasto z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka - Składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce.
  • 2. Tortownicę o średnicy około 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 3. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
  • 4. Ciasto - Cukier i cukier waniliowy utrzeć z margaryną. Stopniowo dodać jajka, olej i śmietanę. Dolać rum. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.
  • 5. Ciasto przełożyć do foremki. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto.
  • Ciasto z jabłkami i kruszonką 6. Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować