Ciasto z jabłkami i kremem

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto mocno zakremione sle smaczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • jabłka 5-7 szt

    biszkopt jasny

    jajka 5 szt
    mąka 1 i 1/2 szkl
    cukier 3/4 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    biszkopt z makiem

    jajka 3 szt
    mąka 3/4 szkl
    cukier 1/2 szkl
    mak 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    na krem

    budyń śmietankowy 3 op
    mleko 3 szkl
    cukier 4 łyżki
    masło albo margaryna 30 dag

    na masę

    masa krówkowa 1 op400g
    masło albo margaryna 1/2 kostki 250g
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie

Ciasto z jabłkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować jasny biszkopt. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier na koniec wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blaszki. Jabłka obrać pokroić oprószyć mąką i położyć na ciasto. Piec ok 35 min 180stopniach.

    Przygotować biszkopt z makiem. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier na koniec wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i makiem. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blaszki i pie ok30 min w 180 stopniach.

    Przygotować krem budyniowy. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Wystudzić i zmiksować z masłem albo margaryną.

    Na wystudzony biszkopt z jabłkami wyłożyć krem budyniowy i wyrównać. Położyć ciasto z makiem. Masę krówkową zmiksować z masłem albo margaryną i zasmarować wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować