Ciasto jest proste w przygotowaniu. Dodatek jabłek sprawia, że jestwilgotne. Dzięki kisielowi ma przyjemny smak.
1 godz. 15 min
Składniki:
Składniki :
3 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
4 jajka
2 czubate łyżki kakao
1 kisiel żurawinowy
proszek do pieczenia (na 0, 5 kg mąki)
Ciasto z jabłkami i kisielem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i na
przemian z olejem i wodą dodawać do jajek cały czas ucierać. Ciasto
podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wsypać
kisiel, a trzecią zostawić jasną. Do blaszki (wysmarowanej tłuszczem i
posypanej bułką tartą) o wym. 35 cm x 24 cm wlać ciasto jasne,
rozłożyć pokrojone na kawałki jabłka (obrane ze skórki), zalać
ciemnym ciastem tworząc łatki, a następnie różowym postępując tak
samo jak z ciastem ciemnym. Piec w temp. 180 st. - 200 st. ok. 60 minut.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Komentarze