CIASTO Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto wilgotne z dwoma rodzajami ciasta.Ciasto z budyniem i owocami, bardzo dobre.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • ciasto kruche:
    -3/4 margaryny(ok.190g)
    -3 szklanki mąki
    -1/2 szklanki cukru
    -3 jajka
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa budyniowa:
    -3/4 litra mleka(3 szkl.)
    -1 duży budyń waniliowy,albo 1,5 małych
    -6 łyżek cukru(jeżeli budyń jest bez cukru)

    owoce:
    -5 jabłek
    -5 gruszek
    -cynamon

    biszkopt:
    -3 jajka
    -1/4 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    -1 łyżka kakao
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    galaretka:
    - 3 wiśniowe galaretki
    - 3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Ciasto z jabłkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto kruche-Zmiksować margarynę z cukrem. Dodawać po 1 jajku, potem przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać.
    Wyłożyć na blaszkę,25x42 z papierem.
  • masa budyniowa 2. masa budyniowa-Ugotować budyń i ostudzić,do letniego od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na surowe ciasto.
  • owoce 3. Na budyniu poukładać, pokrojone jabłka i gruszki.Posypać szczyptą cynamonu.
  • biszkopt 4. biszkopt-Białka ubić z cukrem, potem żółtkami. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie wmieszać. Biszkopt rozsmarować po owocach.
  • po upieczeniu 5. Piec 40-50 min. w 175*.
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na zimne ciasto i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować