Ciasto z jabłkami i chałwą

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała A. Gola-Nowak

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 7 sztuk
    - cukier: 2 szklanki
    - margaryna: 1 sztuka
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżeczki
    - wiórki kokosowe: 10 dekagramów
    - jabłka: 1.5 kilograma
    - cynamon (do smaku wg. uznania): 2 łyżeczki

    - margaryna: 10 dekagramów
    - cukier (lub mniej): 0.5 szklanki
    - mleko: 4 łyżki
    - chałwa waniliowa (jeden batonik): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z jabłkami i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siedem żółtek, szklankę cukru i margarynę dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao. Oddzielnie ubijamy 5 białek ze szklanką cukru i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
  • 2. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok i dodajemy cynamon. Robimy polewę: margarynę, cukier i mleko rozpuszczamy, następnie dodajemy batonik chałwy waniliowej, mieszamy i smarujemy ciasto.
  • 3. Na blachę wykładamy kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 °C ok. 45 minut. Upieczone dekorujemy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować