Ciasto z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rostokątną formę do pieczenia o wymiarach 26x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200°C.
2.Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać.
3.Dodać masło pokrojone w kosteczkę i przesiekać nożem. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto.
4.Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć w papier do pieczenia lub folię spożywczą i włożyć do lodówki, drugą rozwałkować i wyłożyć do przygotowanej formy i również wstawić do lodówki.
5.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
6.Ciasto posmarować dżemem i ułożyć na nim jabłka jedno przy drugim. Posypać cynamonem, a następnie żurawiną.
7.Proszek budyniowy razem z cukrem rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Ciągle gotując wlać budyń i szybko mieszać, aż masa zgęstnieje. Dodać migdały i wymieszać.
8.Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.
9.Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na budyniu. Wierzch nakłuć nożem.
10.Wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Ciasto całkowicie wystudzić.
11.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto robiąc "esy-floresy"
Komentarze