1 kg jabłek
5 jajek
25 dag cukru
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 op. cukru waniliowego
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania
Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.
2.Przygotowujemy ciasto: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pastę waniliową (lub cukier waniliowy), przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy.
3.Tortownicę (o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy jabłka, na jabłka wylewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię.
4.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut (z termoobiegiem). Po ostudzeniu odwracamy spodem do góry i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze