Ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Mięciutkie, z cynamonowo-waniliowymi jabłkami. Świetne do popołudniowej herbaty. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe.

  • Łatwy

Składniki:

  • JABŁKA::
    - jabłka (większe): 2 sztuki
    - cukier z prawdziwą wanilią: 1 łyżka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    CIASTO::
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 10 łyżek
    - mąka pszenna tortowa (łyżki "z górką"): 10 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - olej rzepakowy: 10 łyżek
    DO FORMY::
    - olej do wysmarowania: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    DO PODANIA::
    - cukier puder: 1 łyżka

Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę z kominkiem o średnicy 24cm posmarować (z pomocą ręcznika papierowego) olejem, wysypać mąką (nadmiar strząsnąć).
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.
  • 3. Na dnie tortownicy ułożyć jabłka, posypać je cukrem z wanilią i cynamonem.
  • 4. Jajka ubić. Gdy zaczną się pienić, dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż staną się puszyste. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Ubijając, na końcu dodać po łyżce oleju.
  • 5. Ciastem zalać jabłka. Piec 30-35 minut (do "suchego patyczka") w temperaturze 190st.
  • 6. Ciasto przestudzić w formie. Przed wyjęciem z tortownicy spód ostrożnie podważyć nożem.
  • 7. Przed podaniem, ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy