Ciasto z herbatnikami

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Bardzo smaczne i pełne różnorodnych smaków ciasto na każdą okoliczność. Orzechowy biszkopt połączony z kremem, bitą śmietaną, polewą i herbatnikami to prawdziwe niebo w gębie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • biszkopt orzechowy ( forma 25 x 40 )
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 szkl orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem
    400 g miękkiego masła
    4 jajka
    1 l mleka
    1 szkl cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe

    polewa czekoladowa
    250 g margaryny
    2 łyżki mleka
    4 łyżki cukru
    1-2 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy

    bita śmietana
    2 szt śmietany w proszku śnieżki
    400 ml mleka
    1 łyżka żelatyny
    2-3 łyżki gorącej wody

    dodatkowo
    ok. 2-4 kieliszki wódki
    500 ml wody
    ok. 2 opakowania herbatników
    kawałek czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i na końcu rozdrobnione orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
  • 2. 750 ml mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe 250 ml mieszamy z obiema mąkami i całymi jajkami. Mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Kiedy budyń będzie gęsty wylewamy go na talerz i studzimy.
  • 3. Miękkie masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.
  • 4. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na polewę i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy aby przestygła i zgęstniała.
  • 5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Pod koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy jeszcze przez chwilę. Ten etap wykonujemy dopiero na samym końcu.
  • 6. Biszkopt nasączamy obficie wódką wymieszaną z wodą. Wykładamy połowę kremu i połowę polewy czekoladowej. Układamy herbatniki, drugą część kremu, ponownie herbatniki, resztę polewy, ostatnią warstwę herbatników, którą nasączamy. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i startą czekoladę.
  • 7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować