Ciasto z gorzkiej czekolady i z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy uprażyć na suchej blasze, obrać ze skórki i posiekać. Tortownicę posmarować odrobiną masła, wyścielić papierem do pieczenia. W wodnej kąpieli rozpuścić czekoladę i masło, po czym je przestudzić. 3/4 szklanki cukru utrzeć z żółtkami i przełożyć do masy czekoladowej. Wsypać mąkę i orzechy, starannie wszystko wymieszać. Białka ubić z resztą cukru, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem czekoladowo - orzechowym i przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Polać wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady wymieszanej ze stopionym masłem i świeżo zagotowaną kremówką. Rozsmarować ją także na bokach ciasta ( najlepiej to zrobić wypukłą stroną łyżki ). Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by polewa stężała.
Komentarze