Ciasto z gorzkiej czekolady i z orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

Dla miłośników dużej ilości magnezu. Ciasto krzepi !

Składniki:

  • 5 dkg mąki, 4 dkg orzechów laskowych, 25 dkg masła, 25 dkg gorzkiej ciemnej czekolady, 20 dkg cukru pudru, 6 jajek

    polewa czekoladowa : 20 dkg gorzkiej czekolady, 10 dkg masła, 50 ml śmietanki kremówki ( rzadkiej )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z gorzkiej czekolady i z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy uprażyć na suchej blasze, obrać ze skórki i posiekać. Tortownicę posmarować odrobiną masła, wyścielić papierem do pieczenia. W wodnej kąpieli rozpuścić czekoladę i masło, po czym je przestudzić. 3/4 szklanki cukru utrzeć z żółtkami i przełożyć do masy czekoladowej. Wsypać mąkę i orzechy, starannie wszystko wymieszać. Białka ubić z resztą cukru, po czym delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem czekoladowo - orzechowym i przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Polać wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady wymieszanej ze stopionym masłem i świeżo zagotowaną kremówką. Rozsmarować ją także na bokach ciasta ( najlepiej to zrobić wypukłą stroną łyżki ). Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by polewa stężała.

Porady

użyć tortownicy o średnicy 22 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować